1. Plastik çatal-bıçakların doğaya verdiği zararlar: Kesinlikle yanlış. Bazı çevre dostu sağlıklı besin mekânları bile tekrar kullanılabilir malzemeler sağlamıyor. Zaman kaybetmeyi bırakmamız gerekiyor. Fransa, yakın zamanda plastik çatal-bıçak, bardak ve tabak kullanımını yasakladı. Atık miktarını 2025 yılına dek yarı yarıya, sera gazı salınımını ise 2030 yılına dek %30 azaltmayı hedefliyor.
Siz de çantanızda portatif ve yeniden kullanılabilir çatal-bıçaklardan taşırsanız eğer, plastik miktarının azalmasına katkıda bulunabilirsiniz.
1 / 8 2. Pipetler!
Pipet kullanmayın! Sahillerden toplanan çöplerin yaklaşık %90'ı, plastik su şişelerinden ve pipetlerden oluşuyor. Bu maddeler o kadar küçülebilirler ki deniz canlıları tarafından sindirilebilirler. Daha büyük deniz canlıları gelip plastik parçasını sindiren avını yuttuğunda ise, plastik, besin zincirinin yukarılarına doğru tırmanır.
Bu yüzden içeceklerinizi pipet kullanmadan için ya da doğada çözünebilen pipetleri tercih edin. Ya da paslanmaz çelikten tekrar kullanılabilir bir pipet satın alıp bunu çantanızda taşıyın.
2 / 8 3. Şişe su içmek hem size hem doğaya zarar veriyor
ABD'de, her saniye 1500 plastik şişe su tüketiliyor. Her saniye. Bu plastik şişelerde, bedenimiz üzerinde olumsuz etkileri olan BPA ve ftalat kimyasalları bulunuyor. Ayrıca plastik şişelerin yapımında %25 oranında petrol kullanılıyor.
Bu yüzden çantanızda sürekli kullanabileceğiniz cam bir şişe taşımayı tercih edin. Şişenizi evinizde, kamuya açık su çeşmelerinde, kafelerde ya da iş yerinizde doldurabilirsiniz.
3 / 8 4. Paket kahve bardakları
Bu bardaklar, plastik kullanılarak astarlanıyor - yani doğada çözündükleri söylenemez pek. Tek kullanımlık demek, geri dönüştürülebilir demek değildir. Örneğin Avustralya'nın toplam atığına plastik şişelerden sonra en büyük katkıyı, paket kahve bardakları yapıyor.
Her defasında bu plastik kaplı bardaklardan kullanmaktansa, çantanızda küçük bir mug taşıyarak çevreye dost bir şekilde hareket edebilirsiniz.
4 / 8 5. Plastik diş fırçası yerine bambu diş fırçası kullanabilirsiniz
Evet, plastik diş fırçalarınızdan da kurtulmanız gerekiyor. Diş fırçalarının çoğunluğu, naylon kıllardan, bu kılları bir arada tutam metal bir telden ve plastik saptan oluşur. Her birinin geri dönüşüm için ayrı ayrı işlenmesi gerekiyor. Ve hayır, plastik parçalar geri dönüştürülemiyor.
Bambu diş fırçalarına geçiş yapmayı düşünebilirsiniz.
5 / 8 6. Plastik alışveriş torbaları
Dünyada her gün milyonlarca plastik poşet kullanılıyor - dünyanın bazı bölgelerinde kullanımları yasak olsa da. Hasarı biraz da olsa azaltmak adına arabanızda tekrar kullanılabilir alışveriş çantaları bulundurun.
6 / 8 7. Plastik paket gıda kapları
Sirkülasyon plastik şişe seviyesinde olmasa da, plastik gıda kaplarından da kurtulmamız gerekiyor. Vücudumuzu kötü yönde etkileyen kimyasallar içeriyorlar ve elbette ki nihayetinde atık bölgelerine ya da okyanuslara gidiyorlar.
Plastik paketler kullanmayı da bırakın ve yemeklerinizin üzerini tabak kullanarak kapatın.
7 / 8 8. Plastik paketli tuvalet kâğıtları
Hem kâğıt hem de plastik. Bingo. Ama kâğıtla paketlenmiş tuvalet kâğıtlarından tercih ederek büyük bir yükten kurtulabilirsiniz. Mümkünse geri dönüştürülebilir olanlardan...
8 / 8 Haber Kaynak : HTHAYAT.HABERTURK.COM
"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."